> Presentació
Ja hi tornem a ser! Arriba la setena edició de la Mostra de folklore Popular Cucafera Folk, certamen engegat a l’any 2003 per tal de reivindicar de manera festiva les nostres costums i tradicions.
Aquesta edició arriba en un moment en que les coses estan complicades per molta gent de la nostra ciutat. La nostra aportació a la recuperació de la normalitat econòmica és la continuïtat d’aquest modest però sentit certamen tradicional, on la barreja de costum, tradició i modernitat és fusionen per seguir endavant amb les dificultats del dia a dia.
Segurament serien moltes les justificacions que trobariem per no celebrar aquesta edició del Cucafera Folk, però ara més que mai no podem tirar la tovallola. Cal ser constants en el manteniment de tot allò que ens ha costat tant d’engegar primer i consolidar després edició rera edició.
Aquest any coincideixen diferents celebracions d’entitats que han destacat per les seves aportacions en la nostra cultura popular i tradicional en vessants ben diferents, però a l’hora identificatives d’una ciutat, d’un territori, d’un país.
Els quinze anys d’existència dels 7 Cervells, el Grup de Diables de Jesús, pregoners d’aquesta edicó de la mostra, i el 75è aniversari dels Cantaires de l’Ebre Delta, en un concert conjunt amb Colla jove de Dolçainers, fan del Cucafera Folk un espai de trobada i reconeixement a la trajectoria de persones i entitats compromeses en les nostres costums.
També val la pena destacar, la presentació per part de la Colla Jove d’un nou element que s’incorpora al patrimoni d’elements festius de l’entitat, “Lo Carrau”, que és la reconstrucció del mateix element que l’ordre de la Cucafera va contruir el 1984, precissament en la seva etapa d’impulsors del que avui coneixem com correfocs de les Terres de l’Ebre dintre la programació de les festes de la Cinta.
És per aquests motius i per la recent publicació del llibre de les cançons dels elements festius de la ciutat pels gaiters de l’aguilot juntament en la presentació del Cd Tocant la gaita de la Colla Jove, que el Cucafera Folk arriba amb un gran inventariat de fets, que juntament amb el recolçament que es rep de les administracions que el subvencionen, en garanteixen la seva continuïtat, sempre amb una gran dosis d’il·lusió i estima per les nostres costums. Contem amb tu!
> Programació
Divendres 13
19.00 h Engegada de coets.
19.00 h Ban de la cucafera. Dolçainer i tabaler, amb els versos de la rondalla, porten l’anunci de la mostra per places i carrers.
19.00 h Plantada del drac “Lo Carrau”. Primera aparició en societat d’aquest simpàtic element recuperat després de 25 anys.
Lloc: Plaça d’Espanya.
19.00 h Cercavila de Dolçainers. La formació tradicional de la Colla Jove omple els carrers de melodies i cançons del folklore Tortosí.
20.00 h Pregó tradicional a càrrec de 7 Cervells, Ball de diables de Jesús. Els 15 anys de trajectòria d’aquest col·lectiu, els fan mereixedors de pronunciar el pregó, per rebre el reconeixement que es mereixen.
Lloc: Saló de sessions de l’ajuntament de Tortosa.
22.30 h Concert “de Cine”, amb la coral dels Cantaires i la Colla Tradicional dels Dolçainers. Un grup de llegenda, com són la coral dels cantaires, i un grup actual, com són la Colla Jove de dolçainers de Tortosa, actuen junts per primer cop en concert.
Lloc: Cine Fèmina. Entrada gratuïta.
Dissabte 14
10.30 h Engegada de coets.
10.30 h Cercavila de Dolçainers. El toc de la dolçaina desperta els que dormen i engresca l’activitat comercial del dissabte al matí.
11.00 h Ballada de Sardanes amb la cobla Cossetània. Amb la col·laboració de Foment de la Sardana, arriba la dança nacional de Catalunya.
Lloc: plaça Barcelona.
11.00 h VII Mostra d’Elements d’Imatgeria de Festa. Els elements de les entitats i barris de la ciutat acompanyen la primera sortida en públic del Drac “lo Carrau”
Lloc: Concentració a la plaça de la Cinta i recorregut pels carrers del centre amb final a la plaça Barcelona.
11.00 h Taller de Cucaferes. Els més petits podran construir amb fang la seva pròpia cucafera.
Lloc: plaça de la Cinta
12.00 h Sortida en direcció a la plaça Barcelona dels elements de la VII Mostra d’Elements d’Imatgeria de Festa. Els més petits podran gaudir de l’encant de les figures de cartró pedra fent ballar la imaginació.
17.30 h XII Trobada de Grallers, Gaiters, Dolçainers i Tabalers. Concentració i salutació de colles per continuar amb una extensa comitiva, barreja de variants musicals.
Llocs d’actuació: Plaça Barcelona. plaça Espanya, plaça Agustí Querol, plaça de la Cinta, plaça Agustí Querol, carrer Sant Blai i carrer Cervantes.
19.00 h XII Concert de Grallers, Gaiters, Dolçainers i Tabalers. El recentment inaugurat Absis de la Catedral, convertit en un auditori a l’aire lliure, rep els grups participants en la trobada per fer sonar les seves gaites.
Lloc: Absis de la Catedral. Entrada gratuïta.
20.00 h Entrega de records. Les autoritats assistents fan entrega dels records de rigor als grups participants en la trobada.
Lloc: Absis de la Catedral.