dimarts, 25 d’octubre del 2011

9a Mostra de Folklore Popular Cucafera Folk

Presentació
La implicació i col•laboració de la majoria d’entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat en la mostra de folklore popular Cucafera Folk, ens presenta en la seva novena edició, una programació renovada i adaptada d’acord amb les diferents relacions i intercanvis aportats per cada entitat.
Així en aquesta edició s’ha de destacar de nou la coincidència del certamen amb la commemoració dels 25 anys del grup de diables Llampec Nois, motiu pel qual el president de l’entitat el Sr. Joan Carles Bonfill, pronunciarà el pregó del certamen.
Us parlàvem de renovació i adaptació en l’encapçalament d’aquesta presentació, i es justifica en el canvi de la trobada de Grallers, Gaiters, Dolçainers i Tabalers, que passa al matí per finalitzar en la varietat del concert vermut, i la Mostra d’Elements d’Imatgeria de Festa, que atesa la participació destacada d’elements festiu del seguici festiu de Reus queda emplaçada a la tarda amb l’objectiu d’aprofundir en l’exhibició i revalorització d’aquest important patrimoni cultural.
Amb tot sense oblidar el moment de dificultats econòmiques que està sofrint el nostre país, la mostra de folklore popular Cucafera Folk, és un exemple del treball en grup, de la col•laboració transversal i en xarxa dels principals estaments i entitats de la ciutat que hi intervenen.
Un cop més, el tàndem Colla Jove de Dolçainers, i Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa, organitzen bàsicament en condició de coordinadors les diferents activitats sorgides de la tasca realitzada en 9 anys de Cucafera Folk.

Tothom hi està convidat.

Programació
Divendres 28 d'octubre
19.00 h Engegada de coets.

19.00 h Ban de la cucafera. Al so de la dolçaina i el tambor, la cucafera porta l’anunci de la mostra pel centre de la ciutat.
Recorregut: pl. de la Cinta, pl. Pont de Pedra, pl. Constitució, c. de l’Angel, pl. de l’Àngel, c. St. Blai, c. Cervantes, c. Ramón Berenguer IV, Av. Generalitat, c. Dr. Vila, pl. d’Espanya.

19.30 h Plantada del Boc “Jordiet”. Element festiu, identificatiu del grup de diables Llampec nois.
Lloc: Plaça d’Espanya.

19.30 h Entrada de Dolçainers. Simbòlica entrada dels dolçainers, que recrea l’antiga tradició d’aquests en les festes dels carrers.
Lloc: Portal del Romeu, fins la pl. Espanya.

20.00 h Caramelles a la plaça.
La coral dels Cantaires de l’Ebre-Delta, ens ofereixen una demostració de la tradicional cantada que habitualment fan el dissabte de Pasqua.

20.30 h Pregó tradicional a càrrec de l’Associació Cultural de Ferreries , diables Llampec Nois. Amb motiu del seu 25è aniversari, els Llampecs, pronunciaran el pregó deixant palès el seu bon fer en aquest temps d’existència.
Lloc: Saló de sessions de l’Ajuntament de Tortosa.

21.15 h La Colla Jove a la premsa d’arreu.
Els periodistes Gustau Moreno, i Marta Grau, han construït una visió d’aquesta associació Tortosina, amb tots els retalls de premsa que s’han trobat en la seva majoria d’edat.
Lloc: Espai Mossèn Sol-Cripta de la Reparació
.

Dissabte 29 d'octubre
10.30 h Engegada de coets.

11.00 h XIV Trobada de Grallers, Gaiters, Dolçainers i Tabalers. Arribada dels grups participants, salutació i benvinguda.
Lloc: pl.Espanya.

11.00 h Tallers de festa. Els més petits podran gaudir d’aquesta activitat participativa adreçada a la creativitat, i l’adquisició de noves experiències en l’àmbit popular i tradicional.
Lloc: plaça Cabrera.

11.15 h Cercavila de gaiters. Les formacions participants a la XIV trobada de Grallers, Gaiters, Dolçainers i Tabalers, volten els carrers del centre de la ciutat.
Sortida de pl. Espanya.

12.30 h Concert Vermut, XIV Concert de Grallers, Gaiters, Dolçainers i Tabalers. La terrassa de la pl. Barcelona, just al costat de l’emblemàtic edifici del mercat municipal, acull les millors interpretacions de les formacions participants.
Lloc; pl. Barcelona

17.00 h IX Mostra d’Elements d’Imatgeria de Festa. Ens arriba una representació del seguici festiu de Reus, del ball de mantons d’Ulldecona, i la recepció d’elements del seguici festiu de la nostra ciutat.
Concentració a la plaça Espanya

17:30 h Seguicis festius. En gran comitiva, acompanyats dels grups de grallers i dolçainers, els participants en la IX Mostra d’Elements d’Imatgeria de Festa, recorren els carrers i places de la ciutat.
Recorregut; pl Espanya, pl. Cabrera, c. St. Idelfons, c. Argentina, c.Pare Cirera, pl.Emili Sanz, c.St.Blai, pl.de l’Àngel, c.de l’Àngel, pl.Constitució, pl. Pont de Pedra, c. de la Rosa, pl.de la Cinta, pl.Àbsis de la Catedral.

19.00 h Tanda d’exhibició. En el marc de l’auditori a l’aire lliure de l’espai de l’Àbsis de la Catedral, els representants dels diferents seguicis festius participants en la IX Mostra d’Elements d’Imatgeria de Festa, ballaran el seu repertori tradicional.
Participants: Lleó, Mulassa i ball de Cavallets de Reus. Lluc i Pietat, gegants d’Ulldecona, Àguila, Bou i ball de Cavallets de Tortosa. Acompanyen els balls, la Suterranya, Gaiters de l’Aguilot, Dolçainers de Ferreries i Colla Jove de Dolçainers de Tortosa.
Lloc: Absis de la Catedral. Entrada gratuïta.

20.15 h Pasdoble Tortosa. L’himne de la ciutat interpretat amb dolçaines i tabals, tanca la IX mostra de folklore popular.
Lloc: Absis de la Catedral.

Diumenge 30 d'octubre
17.00 h Ballada de Jotes. En el marc de la Fira del Rovelló als Reguers, 5a trobada de grups de les Terres de l’Ebre i exhibició de danses tradicionals per l’Associació de Dones dels Reguers.
Organitza: Associació Cultural Vent Fort
Lloc: Pista de ball d’estiu dels Reguers

programacio cfolk