dilluns, 22 de novembre del 2010

Pregó del 8è Cucafera Folk

El pregoner de la 8a edició del Cucafera Folk ha estat la Colla de diables i tambors Lo Golafre. Tot seguit us mostrem el pregó que van pronunciar el divendres, 5 de novembre.

Il·lustríssim senyor Alcalde, senyors regidors, amics de la Colla Jove, amics de Tortosa, bona nit i gracies per la vostra presencia.

Primer que tot en nom de la Colla de Diables i Tambors Lo Golafre, volem agrair a l’organització del Cucafera Folk, La Colla Jove de Dolçainers conjuntament amb l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa, l’oportunitat de realitzar aquest pregó l’any del nostre XXV Aniversari i sumar-nos així a personalitats i entitats rellevants de l’àmbit cultural com Lluis Montagut, l’Ordre de la Cucafera, els Gaiters de l’Aguilot i els 7 cervells de Jesús, entre d’altres.

Com ja sabeu aquest any celebrem el XXV Aniversari de la nostra associació, fet que ens omple de satisfacció, ja que veiem com el somni d’un grup d’amics del barri de Remolins que va començar el 1985, ha passat ha ser el somni de 5 generacions més de joves de Remolins, de Tortosa i de les Terres de l’Ebre. Durant aquests anys i especialment en l’última dècada hem experimentat una evolució important, i sobretot contribuint a ampliar la família del folklore Tortosí.

Tot va començar vers l’entusiasme d’una colla d’amics molt arrelada al barri de Remolins, amb el seu petit grup de diables i tambors. Des del primer dia amb el drac Golafre fill de Remolins i nebot de la ja centenària Cucafera de Tortosa, el drac passava els dies jugant amb els joves de la seva època, les dos Cucaferes petites, el Drac Butifarra i el drac Lo Carrau fill de l’Ordre de la Cucafera, adoptat al 2009 per la Colla Jove de Dolçainers

Els primers anys de Lo Golafre varen ser d’aprenentatge realitzant poques actuacions, així les generacions de joves anaven passant i el nombre d’actuacions anuals anaven augmentant en nombre i qualitat, fins al 2003 quan se li comença a donar un impuls important a la colla consolidant-la com un referent en festes de foc. Nous ritmes, noves danses de foc i superar les 30 actuacions anuals, varen posicionar a Lo Golafre com una entitat a tenir en compte, portant ben amunt el nom de la ciutat.

Al 2005 arribà el vintè aniversari i amb ell la segona aportació de la colla a l’imaginari festiu local el Drac Grafus, un exemplar únic entre els dracs de tots els territoris de foc. Grafus comparteix malifetes i diversions amb els contemporanis, drac Boti dels Set Cervells, Drac Lucifer i les petites Cuques dels diables Lucifers, el Bou de Foc de Tortosa. Més tard arribaren el drac Jordiet dels Llampec Nois i l’Hydracus dos bèsties que juntament amb el drac Grafus tenen sempre èxit a les festes de foc d’arreu. Però aquest 2005 no varem ser els únics que estàvem d’enhorabona, la Colla Jove de Dolçainers batejava els gegantons Cinta i Angel i així continuava amb la gran tradició i història que te la nostra ciutat en la cultura gegantera.

A partir del 2005 la colla no ha deixat de superar tots els reptes que se li han presentat, ho demostren les actuacions que han travessat fronteres com les realitzades a Perpinyà, representant la cultura popular catalana com a invitats d’honor a la fira de les associacions, a Mallorca participant a l’Atiar foc amb el Drac Grafus i darrerament a la festa del renaixement de Le Puy. No podem deixar de mencionar les més de cinquanta localitats del nostre territori, on any rere any anem millorant i perfeccionant les nostres actuacions i posades en escena. L’organització d’una tabalada d’àmbit nacional i també la formació de grups d’animació com Foc Furiós i l’exitosa Fanfarra de la Vegueria creada per a la festa del Renaixement de Tortosa.

Aquest 2010 ha arribat el XXV Aniversari i les noces de plata han de ser un any per recordar. De moment podem dir que així està sent, lo qual ens porta a sentir-nos molt orgullosos de tot lo realitzat i seguir creant una unió meravellosa com a grup. Durant aquest any hem organitzat la primera trobada gegantera de Remolins amb un concert multitudinari, varem organitzar el 27º correfoc de les Terres de l’Ebre canviant la data, el recorregut i el tarannà, complint amb escreix tots els objectius marcats inicialment. No obstant la nostra gran aportació d’aquest any, ha estat la contribució a una tradició socio-popular que comença a voltes del segle XIII a Tortosa, la cultura gegantera.

Hem batejat els nous gegants de Remolins, un somni de Ramon Accensi, un dels fundadors i persona molt activa a la colla i al barri, el qual va rebel·lar als membres de l’actual junta que el seu gran somni era la realització d’uns gegants per al barri de Remolins. D’aquí ve la idea de realitzar-los i que millor que fer-ho amb forma de gegant; Ramon Lo Barber. Amb Pepeta La Paisana hi ha poc a dir, qui no ha esta curat d’algun mal per ella, solament per “l’amor a l’arte” que tenia. Amb ells contribuïm a ampliar la família gegantera de Tortosa alguns d’ells amb més de 50 anys d’història .També hem batejat els capgrossos Goli i Golafret que se sumen als ja existents de fa dècades, també als més recents Lletero de la Raval de la Llet, els 4 capgrossos centenaris i el nano vell restaurats recentment per la Colla Jove de Dolçainers en l’àmbit del Cucafera Folk.

L’últim acte públic del 25º Aniversari serà la presentació del llibre “Enlluernats per la Festa del Foc”, que presentarem el proper 26 de març de 2011, i que té la intenció de ser un referent per a les noves generacions que entren a formar part de l’entitat i també ser un full de ruta per als reptes i objectius del futur. Reptes que ens plantegem per a mantenir el nivell d’aquest any i no deixar d’evolucionar i millorar seccions com la Fanfarra de la Vegueria i les iniciatives engegades com la trobada gegantera de Remolins i els correfocs de Tortosa i Remolins.

Voldríem agrair a tot el consistori el suport rebut durant aquest any i especialment a l’Alcalde Ferran Bel, al regidor de festes Jordi Folqué i a les tècniques i tècnics de l’Ajuntament de Tortosa.

I que millor aquesta ocasió per agrair a la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa la seva col·laboració e implicació als diferents actes del nostre 25º Aniversari. Fets significatius han estat la creació de la música per al bateig dels gegants Ramon Lo Barber i Pepeta La Paisana i la gran convivència entre les dos colles viscuda a la festa del Renaixement de Le Puy. Anecdòticament podem dir que desprès de diferents intents, ara sí, en mostra d’aquest agraïment demanem la presencia de Domingo Tomàs per a fer entrega a la Colla Jove dels recordatoris del 25º Aniversari, representant al drac Grafus i al drac Lo Carrau al seu bateig de foc durant aquest últim correfoc de Tortosa, organitzat per la Colla de Diables i Tambors Lo Golafre.

Per últim, animar a tota l’organització del Cucafera Folk a seguir endavant i a continuar amb la conservació de tots els elements d’imatgeria de festa que configuren el seguici de la ciutat.