dimecres, 26 de setembre de 2007

V Cucafera Folk

>Presentació

La cinquena edició de qualsevol esdeveniment és motiu de celebració destacada, i més encara si tenim en comte que, en un dels àmbits relacionat amb la nostra activitat, hi afegim el cinquantè aniversari dels gegants cristians Rufo i Rubí, personatges lligats a la llegenda de la cucafera, element que dóna nom al nostre festival.

Aquesta edició de la Mostra de Folklore Popular, Cucafera Folk, està dedicada als gegants Rufo i Rubí, i a tota la gent que durant aquests cinquanta anys ha contribuït a conservar-los, amb un significat molt especial per a tots els que n’han estat geganters.

Com podreu veure en la programació, tenim alguna sorpresa per als nostres gegants, en el marc d’una edició molt marcada per la reivindicació festiva a favor de la conservació de tots els elements d’imatgeria de festa que configuren el seguici de la ciutat.

>Programació

Divendres 5 d'octubre

19.00 h Engegada de coets per anunciar l’inici de les activitats.

19.00 h Ban de les tres cucaferes: la petita, la mitjana i la gran tornen a passejar pels carrers de la ciutat, igual que fins als anys setanta.
Lloc: Sortida de la plaça d’Espanya i recorregut pels carrers del centre

19.30 h Entrada dels Gaiters de l’Aguilot i la Colla Jove de Dolçainers. Com el mític dolçainer Polseguera, les colles de la ciutat fan l’entrada pel portal del Romeu.
Lloc: Portal del Romeu i recorregut pels carrers del centre

20.30 h Pregó tradicional a càrrec dels Gaiters de l’Aguilot, amb motiu del seu quinzè aniversari.
Jordi Ginovart, cap de colla dels Gaiters de l’Aguilot, serà l’encarregat de fer el pregó que enceta oficialment la 5a Mostra de Folklore Popular.
Lloc: Saló de Plens de l’Ajuntament de Tortosa

21.00 h Baldanada popular. Res millor que les baldanes del mercat per fer un mosset.
Lloc: Plaça d’Espanya

21.30 h Rondalla a la plaça, Juanito Aragonés, Joseret i la Rondalla Tortosina.
Els dos cantadors del Baix Ebre ens tornen a portar la jota al carrer.
Lloc: Plaça d’Espanya

22.00 h Ball tradicional amb el grup Xarop de Canya. Com és habitual, aquesta formació ens mostra la seva manera d’entendre la música tradicional d’una forma simpàtica i atrevida.
Lloc: Plaça d’Espanya

Dissabte 6 d'octubre

10.30 h Engegada de coets per anunciar l’inici de les activitats.

10.30 h Repartiment de panoli. El mercat municipal i els carrers de vianants del centre comercial de la ciutat són els espais escollits per fer entrega de les primes al veïnat.
Lloc: Mercat de Tortosa i recorregut pels carrers del centre

11.00 h V Mostra d’Elements d’Imatgeria de Festa. Els més petits podran gaudir de l’arribada dels elements de la festa major més simpàtics i engrescadors.
Lloc: Concentració a la plaça d’Espanya i recorregut pels carrers del centre

11.00 h Rondalla al mercat. La visita de la Rondalla al mercat porta, parada per parada, les jotes improvisades de Juanito Aragonés.
Lloc: Mercat de Tortosa

12.00 h Enramada. Espígol, mata i canyes del canyar, ai quina olor, ai quina olor…
Lloc: Concentració al Centre Cultural de l’Escorxador i recorregut pels carrers del centre

17.00 h X Trobada de Grallers, Gaiters, Dolçainers i Tabalers. Els diferents grups es concentren a la plaça de l’Ajuntament per fer sentir els seus instruments.
Lloc: Concentració a la plaça d’Espanya i recorregut pels carrers del centre

19.00 h X Concert de Grallers, Gaiters, Dolçainers i Tabalers. Els diferents grups pugen a l’escenari de la plaça per oferir les seves millors melodies, dedicades especialment als gegants Rufo i Rubí.
Lloc: Plaça d’Espanya

19.30 h Bateig de quatre nanos. La Colla Jove presenta en societat la recuperació de quatre nanos representatius i característics de la imatgeria festiva de la ciutat, desapareguts durant la dècada dels noranta.
Lloc: Plaça d’Espanya

20.30 h Entrega de records. Les autoritats locals saluden els grups participants i els fan entrega d’una simpàtica cucafera de fang.
Lloc: Plaça d’Espanya

20.35 h Pasdoble de Tortosa amb dolçaina i tabal. No us podeu perdre la interpretació de l’himne de la ciutat per la Colla Jove de Dolçainers deTortosa.
Lloc: Plaça d’Espanya

20.45 h Terrabastall, amb Xarop de Canya. Tanquem el Cucafera Folk amb una cercavila amb aquest atrevit grup d’animació.
Lloc: Des de la plaça d’Espanya fins al Centre Cultural de l’Escorxador